De laatste paar jaren komen tandartsen veel verwaarloosde gebitten tegen. Grote kans dat dit veroorzaakt wordt door het eten van voedingsmiddelen die veel suiker en zuur bevatten. Tandartsen raden daarom aan om maximaal drie maaltijden per dag en vier keer een tussendoortje te nuttigen. Hiermee wordt het gebit een beperkt aantal keren blootgesteld aan suikers en zuren. Op deze manier heeft het gebit voldoende tijd om te herstellen. Maar welke mogelijkheden zijn er om je gebit te verzorgen en te herstellen?

Naar de tandarts

In eerste instantie is het belangrijk ieder half jaar een bezoek te brengen aan de tandarts. Tijdens de halfjaarlijkse controle checkt de tandarts de gezondheid van je gebit, maar ook het tandvlees, de slijmvliezen en het kauwstelsel. Daarnaast doet de tandarts mogelijk kleine ingrepen zoals het verwijderen van tandsteen en aanslag. Ook kan de tandarts tijdens de controle handige tips meegeven over bijvoorbeeld het reinigen van je gebit. Door regelmatig een bezoek te brengen aan de tandarts kunnen problemen in de gaten worden gehouden of zelfs voorkomen worden.

Een bezoek aan de mondhygiënist

Wanneer de reiniging van het gebit dieper gaat, stuurt de tandarts je door naar een mondhygienist. De mondhygiënist is gespecialiseerd in het behandelen van mond- en tandvleesproblemen en probeert deze daarnaast te voorkomen.  De mondhygiënist kan naast de reguliere behandelingen ook professionele gebitsreiniging toepassen. Hierbij worden bacteriën en tandplak die ontsteking veroorzaken, zowel boven als onder het tandvlees verwijderd. Daarnaast wordt er advies gegeven over hoe je thuis het gebit grondig kunt reinigen met bijvoorbeeld ragers, flosdraad en tandenstokers.

Tandreparaties

Ondanks het regelmatig bezoeken van een tandarts of mondhygiënist en het dagelijks reinigen van het gebit, kunnen problemen niet altijd voorkomen worden. Zo kan het zomaar voorkomen dat een tand en kies uit het niets afbreekt. Gelukkig bestaan er hiervoor verschillende reparatie mogelijkheden:

Lijmen

Wanneer het afgebroken stuk nog beschikbaar is, kan de tandarts het deel terug vastlijmen op de bestaande tand of kies.

Facing
Bij facing wordt het gebit hersteld door middel van composiet of een plaatje porselein. Dit plaatje wordt bevestigd aan de natuurlijke tand. Omdat het materiaal qua kleur gelijk is aan de natuurlijke tand, is dit een zeer geschikte oplossing.

Kroon

Een kroon is een kapje van metaal of porselein. Dit kapje wordt over de tand of kies geplaatst en vastgelijmd op het natuurlijke gebit. Op deze manier krijgt de tand of kies zijn vorm en functie weer terug.

Brug

Wanneer er één of meerdere tanden of kiezen ontbreken in je gebit, kun je kiezen voor een brug. De brug wordt gemaakt van porselein of metaal en vastgemaakt aan één of meer vaste tanden/kiezen. De brug bestaat uit meerdere kronen die er voor zorgen dat de oorspronkelijke vorm en functie weer aanwezig is.

Implantaten

Een implantaat is een soort kunstwortel, wat lijkt op een schroef. Deze schroef wordt ingebracht op de oorspronkelijke plaats van de verloren tand of kies. Het tandvlees groeit uiteindelijke rond de schroef waardoor de implantaat muurvast komt te zitten. De nieuwe tanden en kiezen worden vervolgens op de implantaten geklikt.

Frame

Met een frame kunnen één of meer tanden of kiezen vervangen worden. Het voordeel van een frame is dat je het kustgedeelte uit de mond kunt nemen. Het frame wordt gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars met daarin de ontbrekende tanden en/of kiezen.

De soort reparatie en de kosten hiervan verschillen per situatie.

Een kunstgebit

Tegenwoordig doen tandartsen en andere specialisten er alles aan om het eigen gebit te behouden. Wanneer er geen andere optie meer is, wordt er gekozen voor een kunstgebit. In dit geval moeten alle bestaande tanden en kiezen getrokken worden. Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt van de bestaande kaak en wordt de prothese ontwikkeld. Een kunstgebit wordt door het tandvlees vastgezogen in de mond. Echter heeft men hier tegenwoordig veel problemen mee. Het vastzuigen is steeds minder effectief en leidt tot vele kunstgebit reparaties. Daarom wordt er steeds vaker gekozen voor een kunstgebit in combinatie met implantaten. Door middel van een kliksysteem zit het kunstgebit goed vast, maar blijft hij uitneembaar.