Wanneer u een bezoek brengt aan de tandarts, zult u in vrijwel alle gevallen te maken krijgen met een tandartsassistent. Een tandartsassistent kan werkzaam zijn bij de receptie, voor het maken van facturen of nieuwe afspraken, maar ook in de behandelkamer zelf. Let wel, een tandarts zal altijd de leiding hebben in de behandelkamer. Een tandartsassistent heeft namelijk een heel andere opleiding gehad dan een tandarts, waardoor een tandartsassistent vaak zelf geen behandelingen aan uw gebit uit mag voeren. In dit artikel behandelen we de verschillende taken van een tandartsassistent bij het uitvoeren van behandelingen aan tanden en kiezen.
Taken van een tandartsassistent voor de behandeling
Het werk van een tandartsassistent begint al voor de behandeling, waar een assistent de behandelstoel schoon zal maken, uw gegevens alvast op het computerscherm toont en bijvoorbeeld behandelinstrumenten ververst. U wilt immers wel op een hygiënische manier behandeld worden bij een tandartspraktijk! Mocht er geen behandeling worden uitgevoerd, dan kan een tandartsassistent zich bezighouden met de administratie, verschillende baliewerkzaamheden, het geven van advies en voorlichting over mondhygiëne (bijvoorbeeld: de manier van poetsen, ontstekingen aan uw tandvlees voorkomen, etc.) en kleine reparaties aan protheses en het polijsten van protheses. Dit maakt het werk van een tandartsassistent zeer divers.
Hulp bij behandelingen in behandelkamer
Ook tijdens het uitvoeren van een behandeling, kan een tandartsassistent de tandarts van dienst zijn. Zo zal een assistent op verschillende manieren assisteren aan de stoel. Denk aan het vasthouden van bepaalde instrumenten, het nemen van röntgenfoto’s, enzovoorts. Mocht u zich niet prettig voelen bij de hulp van een bepaalde tandartsassistent, dan kunt u dit bij de tandarts aangeven. Samen met de tandarts zal dan worden bekeken hoe we de situatie zo aangenaam mogelijk voor u kunnen maken.
Na een behandeling kan een tandartsassistent een nieuwe afspraak met u maken.